Bij Het Kattenkabinet zetten we het welzijn van de kat op de eerste plaats. In de wirwar van tips over katten is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Kristien van Domestipet zette daarom de beste tips voor een gelukkige kat op een rijtje.

Klik op de knop hieronder om het document te downloaden.


Om even bij stil te staan:

  • Katten zijn eigenzinnige dieren. Toch hebben katten ook graag aandacht in de vorm van knuffelen en spelen. Vraag je dus vooraf af of je wel genoeg tijd voor hen kan vrijmaken.
  • Een kat kost geld. Denk niet alleen aan eten, drinken en speelgoed, maar ook aan medische kosten. Katten dienen jaarlijks te worden gevaccineerd. Ook moeten ze regelmatig worden ontwormd en ontvlooid. Hoeveel keer per jaar is afhankelijk van het feit of de dieren volledig binnen/buiten leven. Vraag ons gerust advies en praat erover met je dierenarts.


En wat als …

  • … je verhuist? Niet alle huisbazen staan open voor huisdieren. Sta hier ook even bij stil als je in de toekomst gaat verhuizen. Het gebeurt zo vaak dat katten herplaatst moeten worden omdat de baasjes gaan verhuizen en de katjes niet mee kunnen/mogen.
  • … je op vakantie wil? Vermoedelijk ga je graag eens op vakantie. Regel tijdig een oppas voor je dieren of contacteer een goed kattenpension. Je kan hiervoor terecht bij Basiel Dierenoppas (telefoonnummer: 0468/49.42.62 en website: www.basiel-dierenoppas.be)
  • … je zwanger wil worden/zwanger bent? Zwangerschap en katten gaan perfect samen, mits de nodige voorzorgen. Je kan hiervoor terecht bij je huisarts en gynaecoloog.


Binnen- of buitenkat? Gedragsproblemen?

  • Katten die grotendeels of altijd binnen leven, moeten net als buitenkatten hun natuurlijk gedrag kunnen uitoefenen. Voorzie daarom voor deze dieren best meerdere krabplaatsen, lage en hoge ligplaatsen en speelgoed waarop ze hun jachtinstinct kunnen uitleven.
  • Een kat kan gedrag vertonen dat voor hem instinctief te verklaren valt, maar dat voor jou en je omgeving niet gewenst is, bijvoorbeeld krabben aan voorwerpen, sproeien,…
    Wij geven je graag meer tips over hoe je omgaat met dit ongewenst gedrag. Je kan ook beroep doen op een gedragstherapeut die je leert hoe je ongewenst gedrag ombuigt naar gewenst gedrag. Je kan hiervoor terecht bij Domestipet (telefoonnummer: 0487/90.58.74 en website: www.domestipet.be)
  • Een kat heeft tijd nodig om zich aan te passen. Bij de ene duurt dit al wat langer dan de andere. Geef ze hiervoor de nodige tijd. Bij zwerfkatjes kan het soms een aantal weken duren vooraleer ze de omgeving volledig vertrouwen en zich op hun gemak voelen.


Plassen vs sproeien


Wil je nog meer tips over katten of heb je een andere vraag? Neem dan even contact op.

Nog steeds geïnteresseerd in de adoptie van een katje via Het Kattenkabinet? Neem dan eerst even een kijkje bij onze adoptievoorwaarden.